Köyceğiz Hikâyemiz: Farklı Hayatlara Dair Anlamlı Bir Röportaj

 

Tüm değerli okuyuculara ve hayatın anlamını arayanlara, çok özel bir röportajdan neşeli bir merhaba J

 Bu yazıda; Aslı ve Ersen’in her şeyi geride bırakarak, anlamlı bir hayata başlama hikâyelerine dahil olacağız. Ege’ye taşınan ve tarımcılık ile uğraşan Kuru Ailesi’ne; böylesine keyifli bir deneyimi hissetmemizi sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.




Burak Ayaydın: Hoş geldiniz. Öncelikle sizi tanıyalım, hikâyeniz nedir?

 Kuru Ailesi: Merhabalar, biz Aslı (34) ve Ersen (38) olarak Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy ilçesinde doğduk; büyüdük, okuduk, sevdik, sevildik, çalıştık, evlendik. Bir noktada hikâyelerimiz birleşti ve sonrasında oradaki beyaz yakalı çalışma hayatlarımızı bırakıp, Köyceğiz’in köyünde yeni bir hayata başladık.

 

Taşınma fikri ve süreç nasıl gelişti?

Taşınma fikri, aslında tanıştığımızdan bu yana hayalimizdi. Her ne kadar doğduğumuz yer olsa da hayatlarımıza orada, Tekirdağ’da devam etmek istemiyorduk. Sabah karanlıkta işe gidip, tüm gün betonarme bir binada çalışıp, akşam karanlığında eve dönmek… Genel olarak ise sadece yatmak için gittiğimiz eve, on sene kredi ödeyerek sahip olmaya çalışmak… Açıkçası hep daha fazlasına sahip olmaya çalışma eğilimi de bize göre değildi ama oradayken hayat bu şekildeydi! Bunlardan ibaretti! Biz; gezmeyi, öğrenmeyi, doğayı, hayvanları seviyoruz. Nihayetinde ise hayatımızın geri kalanında sevdiğimiz şeylere daha çok vakit ayırmak istedik. Çünkü bu önemli bir detaydı. Sonra da ani bir kararla evimizi ve eşyalarımızı satarak, bir arabaya sığacak kadar eşyayı yanımıza alıp, Köyceğiz’e taşındık.




Maliyet hesapları nasıl gidiyor? Sizin gibi bu tarz değişimleri denemek isteyenler nelere dikkat etmeliler? Yeni bir hayata başlamak isteyenler neler yapmalılar?

Maliyetleri kontrol etmek maalesef imkansız gibi bir şey oldu. Her gün her şeye çok ani zamlar geliyor. İlk taşındığımız sene geçinmek kesinlikle çok daha kolaydı. Ama artık daha zor! Köye yerleştiğinizde kiradaysanız hayat yine kolay olmuyor. Bizim gibi bir hayata başlamak isteyenlerin, kendileri için maddi ve manevi olarak çok iyi plan yapmaları gerekir. Ama şunu söyleyebiliriz, yeni bir başlangıç yapmak istiyorlarsa ve korkuları varsa, korkularını yenip bir adım atmalarını tavsiye ederiz. Olmazsa da en azından denedikleri için kendileri ile gurur duyarlar.

 

Doğada olmak ve üretim yapmak… Nasıl hissettiriyor? Özellikle de sıfırdan başladığınızı düşünürsek.

Sıfırdan başlanılan her iş biraz zorlu oluyor. Öğrenme süreci, ekipman tedariği, yaşam koşulları ve bunlara ek olarak üretim yaparak geçim sağlamak… Ama doğada olmak ve sevdiğimiz bir işi yapıyor olmak tüm zorlukları tolere ediyor. Gündüzleri doğada arı vızıltıları ile vakit geçirmek, akşam olduğunda doğanın derin karanlığında yıldızların ve ayın ışığını izleyebilmek, en büyük keyif anlarımızdan.

 

Karavan almadan önce tarladaki barınma yönteminiz nasıldı? Şu an olduğunuz bölgede sizin gibi tarım yapanlar nasıl barınıyorlar?

Karavan almadan önce gezici arıcılıkta barınmamızı arıcı barakası ile sağlıyorduk. Şu an gezici arıcılar barınmalarını yine arıcı barakası ve karavan ile sağlıyorlar. Aslında arıcılıkta karavan çok bilinmiyordu. Ancak son dönemde barınma için karavanı tercih etmeye başladılar. Bir değişim söz konusu.




Daha önce karavan deneyiminiz olmuş muydu?  Tarımcılık ile uğraşırken karavandan beklentileriniz tam olarak neler?

Daha önce karavan deneyimimiz olmamıştı. Arıcılık ile uğraşırken karavandan en büyük beklentimiz tuvalet ve duşumuzun karavan içinde kapalı bir şekilde olması. Ayrıca da sıcak suya kolay erişim istedik. Son olarak ise soğuk havalarda karavanın daha sıcak ve korunaklı olması bizim için avantaj.

 

Karavanın maliyeti ne kadar oldu ve uzun vadede nasıl planlarınız var?

Karavanın maliyeti şu an için 115 bin lira oldu. Fakat içerisinde kendimize göre değişiklikler de yapmak istiyoruz. Yaylalarda ve dağlarda, 6 ay içerisinde tam zamanlı yaşadığımız yer karavanımız olacak. Bunun için de karavanımıza yeni düzenlemeler yapacağız.

 

Peki tarım ile ekonomik denge sağlanabiliyor mu? Tarıma uzak bir nesil olarak, burada hem maddi hem de manevi bir çıkış noktası bulabilir miyiz?

Arıcılık ile ekonomik dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Doğa ile iç içe çalıştığımız için o sene verimli geçmez ise ekonomik dengeyi sağlamak çok zor olabiliyor. Gençlerin tarıma, arıcılığa ve hayvancılığa daha çok yönelmesini gerçekten isteriz. Ayrıca maddi ve manevi çıkış noktası bulunabilir. Mesela desteklemeler maddi anlamda çok önemli ve severek yaptığınızda ise manevi yönden cidden huzur verici bir iş.









Üretime dair planlarınız neler? Zamanla yeni ürünler denemek istiyor musunuz? Gidişat nasıl olacak?

Üretime dair planlarımız, doğal ve ilaçsız olarak en saf haliyle devam etmek. Arıcılık sadece bal gibi düşünülüyor ama arı ürünleri çok geniş bir yelpazeye sahip. Bu nedenle kendimizi geliştirerek yeni arı ürünleri yapacağız.

 

Sizce tarım ve üretim özelindeki sektörel sıkıntılar neler?

 Arıcılık ve arı ürünleri konusunda çok fazla bilgi kirliliği var. Bu konuda daha fazla bilgilendirmeler yapılabilir. Genelde bu meslek ile uğraşan kişiler ise yaşlı ve yeniliğe kapalı büyüklerimiz. Gençler daha fazla yönelebilir ve bu mesleği geliştirebilirler. Henüz tam potansiyeline ulaşmamış bir süreç söz konusu.

 

Şimdiki yaşamınız ile önceki arasında nasıl farklar var?

Şimdiki yaşamımız ile önceki yaşamımız arasında çok büyük farklar var. Öncelikle kendi işimizi yaptığımız için müdür veya patron stresi yok. Ayrıca daha doğal besleniyoruz ve daha temiz bir havayı soluyoruz. Kendimize, birbirimize ve ilgi alanlarımıza daha çok vakit ayırabiliyoruz.

 

Peki size göre hayatın anlamı nedir?

Bize göre hayatın anlamı, bulunduğumuz yeri güzelleştirerek hayallerimize adım adım yaklaşmak.





En nihayetinde böyle bir sıfırdan başlama hikâyesini tavsiye eder misiniz? Yine olsa yine aynı kararı verir miydiniz?

Böyle bir hayali olan herkese, istediği hayata doğru bir adım atarak başlamalarını tavsiye ederiz. Biz, yine olsa yine aynı kararı verirdik.

 

İlerleyen yıllarda başka bir yere taşınmayı ya da farklı bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz?

Ege Bölgesi’ni çok seviyoruz. Sıcağı ve denizi çok seviyoruz. Bu gerekçelerimiz doğrultusunda da bu bölgeden uzaklaşmayı düşünmüyoruz.

 

Son olarak sizin bahsetmek istediklerinizi de duymak isteriz.

Hikâyemizi anlatmak için fırsat verdiniz, bu anlamda çok teşekkür ederiz. Şu an yaşadığı hayat dışında başka hayalleri olan herkese, cesaret gösterip bir adım atmalarını tavsiye ederiz.

 

Not: Aslı ve Ersen’in çıktıkları bu cesur yolculuğu, Köyceğiz Hikâyemiz adlı YouTube kanallarından takip edebilirsiniz.

 

Görüşmek üzere J




 

‘’İnsan, kıyıyı gözden kaybetme cesareti olmadan yeni denizler keşfedemez.’’

-        Andre Gide


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder